Simpeleen kirkko

Simpeleen kirkon ovat suunnitelleet arkkitehdit Elsa Arokallio ja Elsi Borg. Kirkko, jossa on n. 500 istumapaikkaa vihittiin käyttöön 29.10.1933.

Yhtyneet Paperitehtaat lahjoitti vuonna 1962 kirkkoon taiteilija Mikko Vuorisen lasimaalaukset. Pääikkunoiden maalaukset kuvaavat paikkakunnan ammatteja ja alaikkunoihin taiteilija on sijoittanut 14 kristillistä symbolia.

Alaparven takana on Pyhän Hengen liekkiä esittävä maalaus sekä saarnatuolin tasalla sitä vastapäätä Jumalan silmä sekä uskon, toivon ja rakkauden symbolit.

Kirkossa tehtiin vuosina 1994-1995 peruskorjaus, jonka jatkeeksi urkurakentamo Martti Porthan Oy rakensi kirkkoon uudet 16-äänikertaiset urut.

Vuoden 1999 alusta toimintansa aloittaneen Rautjärven seurakunnan pääkirkkona toimii Simpeleen kirkko.

Rautjärven kirkko

Rautjärven nykyinen kirkko on valmistunut vuonna 1881. Sen on suunnitellut arkkitehti A.J. Jansson. Kirkko on puinen ristikirkko, johon mahtuu n. 1200 sanankuulijaa.

Nykyisen kirkon edeltäjät

Ruokolahden seurakunnan Rautjärven kappeli saatiin valmiiksi vuonna 1667 nykyiselle kirkonmäelle Rautjärven rantaan. Pikku vihan (1741-1743) alussa, jolloin taistelut olivat rajaseudulla erittäin kiivaita, venäläiset polttivat tämän Rautjärven ensimmäisen kirkon.

Sodan jälkeen rakennettiin vuonna 1774 toinen kirkko. Se lienee ollut kuitenkin tarkoitettu ainoastaan väliaikaiseksi, koska jo vuonna 1776 rakennettiin uusi kirkko. Sekään ei saavuttanut edes sadan vuoden ikää, sillä tuli tuhosi sen kesällä 1872.

Välittömästi kirkon palon jälkeen pidettiin kirkonkokous, jossa päätettiin pikaisesti rakentaa väliaikainen kirkko. Se rakennettiin runsaan kahden kuukauden aikana ja se sijaitsi nykyisen kirkon kirkkopihassa.